29. 3. 2011
Matejeva kantina
Sodelujoči: Jasna Kastivnik, Dejan Novak in Marjan Šen
Danes popoldne smo Marjan, Dejan in jaz izmerili in izrisali še eno novo brezno, katerega je odkril naš Matej,ki je zaradi prenatrpanega urnika prepustil raziskovalni del nam trem.
Brezno je napram prej odkritim manjše in krajše, vendar je lepo zasigano in polno živalskega sveta (predvsem pajkov...črnih, velikih in debelih...grrrrr).
Zaradi manjšega prepiha, ki ga je bilo zaznati na koncu brezna, bomo morda nadaljevali z odkopavanjem...nekoč
Lep pozdrav.
Jasna
Foto >>
27. 3. 2011
Brezno TM 1
Sodelujoči: Dejan Novak,Marjan Šen
No evo pa spet novo brezno za dokumentirat.
Z Marjanom sva izmerila še eno brezno ki nas je že nekaj časa čakalo da ga izmerimo in narišemo-NO PA SMO GA KONČNO.Brezno je zelo lepo in lepo zasigano ima pa tudi kar nekaj možnosti za nadaljevanje.Brezno se nahaja med Dolgo dolino in Suhim Vrhom na drugi strani avtoceste in blizu železniškega tira.
Več si pa poglejte na fotkah.Čau
Dejan
Foto >>
25. 3. 2011
Brezno TM
Sodelujoči: Dejan Novak,Marjan Šen,Jasna Kastivnik
Zdravo.
Ponovno smo spet malo rili in odkopali novo jamo pri Brstu.Z Marjanom in Jasno smo rabili tri akcije da smo tej stvari prišli do dna in jo tudi dokumentirali in poslikali.Jama-Brezno je zelo ozko in po cca 7-8 metrih se malo razširi v večjo dvorano.
Več si pa poglejte na fotkah ČAU.
Lp Dejan
Dejan
Foto >>
19. 3. 2011
Srečanje članov Jamarske Zveze Slovenije in občni zbor JZS
Sodelujoči: Drago, Jasna, Dejan in Marjan
Letos je srečanje članov Jamarske zveze Slovenije potekalo v Logatcu. Udeležio se nas ga je okoli 90 jamarjev iz vseh društev širom Slovenije.
Škoda, da smo bili iz našega društva prisotni le štirje aktivni člani: Drago, Jasna, Dejan in Marjan...danes malo manj aktiven, pa zato včasih veliko bolj - Milan Trobič, pa je kot povezovalec zelo dobro izpeljal svojo nalogo.
V uradnem delu so nas pozdravili predsednik JZS, predsednik našega društva kot gostitelj dogodka in župan občine Logatec. Najuspešnejši v letošnjem letu na področju jamarstva so prejeli pohvale, Logaški oktet pa je s svojim prepevanjem popestril celoten dogodek.
Po uradnem delu smo imeli nekaj časa za druženje in klepetanje, ki smo ga prenseli v čas kosila, nato pa je sledil še malo manj prijetni del - občni zbor, ki pa je prav tako minil v dobrem duhu...

Jasna
Foto >>
13. 3. 2011
Sodelujoči: Dejan Nova, Marjan Šen, Jasna Kastivnik
Nov mesec je v naše društvo prinesel nove podvige, predvsem na področju raziskovanja in odkrivanja novih jam.
V začetku meseca smo na širšem območju Hrušice Dejan, Marjan in moja malenkost (ob pomoči Mire, Markota, Bojana in Vikota) na novo registrirali tri nove jame.
Pajkova in Merjaščeva jama sta na novo registrirani v Katastru, jama v Oglenicah, ki pa leži nekoli stran od prej omenjenih, pa smo dopolnilni iz leta 1960 (prvič odkrita) in sicer z novimi dodatnimi brezni in dvoranami.
Vse tri jame smo natančno izmerili in izrisali, s pomočjo GPS naprave določili koordinate, raziskali živalski in rastlinski svet, geologijo in ostale stvari, ki so potrebne za novo registracijo.
Ne bodi ga len, pa smo včeraj nadaljevali z novimi odkritji, zato smo se podali na novo lokacijo, katero nam je zaupal Tomaž na sredinem sestanku. Nekaj novega se menda odpira v bližjini Gradišnice, zato smo z vsemi mogočimi pripomočki, krampi, lopatami, macolami in špicami odpravili razširit vhod. Po nekaj zapletih sta Dejan in Marjan nekoliko le razširila luknjo, vendar bo preden bomo prišli zadevi do konca, potrebno v to vložit še nekaj energije. Jaz pa sem ju veselo spremljala in sledila s fotoaparatom in poskrbela, da jima ni utegnilo biti dolgčas :).
Jasna
9. 3. 2011
Jama Obrh
Sodelujoči: Uroš Ilič, Matej Koršič
Kratka novička:

Včeraj sva se z Urošem potopila v jamo Obrh na dolenjskem.

Maximalna dosežena globina: 37,6 m (Suunto Air)

Čas potopa: 37 min (Suunto Air)

Temperatura vode: 9 °C (Suunto Air)

Avto sva parkirala pri večjih stanovanjski hiši, ki leži tik ob jezeru nad izvirom Obrh. Sprehodila sva se do vode, da vidiva kolikšna je vidljivost, pa sva se zagledala v kup na gosto razvejanih sladkovodnih rastlin, ki prekrivajo večji del jezerca. No, med \"algami\" se je pa pokazalo, da je vidljivost kar obetavna. Preoblekla , pripravila se in zlezla v vodo. Še zadnji pregled opreme, ok in gassssa.
Potopila sva se do vhoda, ki leži približno na globini 12 m. Vhod je majhna luknja, pred katero so postavljene lesene deske, ki podpirajo kup kamenja, da se ne skotalijo v vhod. Po vhodu sledi okoli 2 m manjšega skoraj horizontalnega rova, nato se pa odpre ozka vertikalna razpoka, po kateri se je potrebno spustiti z nogami (plavutkami) navzdol. Razpoka se nadaljuje do globine okoli 30 m (oz. 32 m). Nato se jama odpre in se nadaljuje v okoli 1,5 m visoki razpoki. Glavni rov se po večini nadaljuje po globini 37 do 39 m. Nato sva priplavala do križišča, kjer se razdelita dva rova. Midva sva odplavala v desnega, ki se po nekaj metrih dvigne za okoli 3 m, nato pa poravna. Okoli 2 m pred podorom, ki predstavlja trenutni konec jame sva naletela na pretrgano vrvico. Vrvico sva zvezala in se počasi pričela vračati. Vrnila sva se do navpične razpoke, se zguzila čez njo in zlezla iz jame v jezerce. Sledil je dekompresijsi postanek, ogled jezerca in počasen dvig na površino gosto prekrito z algami....

Sledil je defriffing v bližnji gostilni....

Lp

Matej
Matej
7. 3. 2011
Kompolska jama
Sodelujoči: Zvonimir Švrljuga, Domen, Matej Koršič
Dogodek: potop v Kompolsko jamo na Dobrepolju.

Udeleženci: Zvonimir, Domen in jaz

Čas potopa: 36 min (Sunto Air)

Max. globina: 14,2 m (Sunto Air)

Temperatura: 9 °C (Sunto Air)

Vidljivost: okoli 10 m in manj (moje oko sokolovo)

V soboto je padla ideja, da je ponedeljek odličen dan za obisk ene od naših potopljenih jam. Takoj je padla odločitev, Kompolska jama. Eni, ker še nismo bili, eni ker smo priplavali samo do določen del, eni pa ker se nismo spomnili kako izgleda globlje v jami. Po kratkem sprehodu mimo ledenih stalagmitov, malo gor in malo dol smo bili že pri sifonu oz. začetku zalitega dela rova. Jamska vrv je že položena in privezana na steno pred začetkom zalitega dela jame. Tam smo se dokončno pripravili, pregledali opremo, s-drill in gasssaaaa!. Plan je bil plavati počasi in si v miru pogledati jamo. Po nekaj zamahih se je izkazalo, da je bila vidljivost ta dan enkratna. Pred nami so se odpirali lepo okraseni rovi, razpoke levo, razpoke desno. Preletavale so nas ideje \"kaj je pa tam zadaj, kaj tam in tam....\". Seveda v jami nisi nikoli sam. Družbo so nam delale človeške ribice, nekatere so bile res ogromne, da nisi vedel ali je to kača ali krokodil, ki ni videl sonca. Na globini okoli 11 do 12 m nas presenetila žaba. Žaba??? Ja, prav žaba je sedela na eni od mnogih apnenčevih polic in nas opazovala. Seveda smo se morali približati, takrat pa je mirno odplavala po svoje nekam med skale.

Nato smo nadaljevali potop, ter po nekaj 10 priplavali do zračnega žepa, kjer se je jamska vrv razdelila v dve smeri. Po pregledu sta bile obe smeri preozki, da bi se zguzili z jeklenkami na hrbtu. Zato smo se tam obrnili. Sledil je povratek in nekaj vaj (lost gas in lost visibility).

Sledio je pospravljanje opreme in dekompresijsi postanek in debrifing v lokalni western gostilni, kjer imajo I. Vrhovca na steni v svojem elementu....

Matej
6. 3. 2011
Sodelujoči: Drago Koranč,Dejan Novak, Marjan Šen
Včeraj smo se Marjan, Drago in jst odpravili šerit ožino v Dragotovo jamo pri Novem Svetu.Med tem ko sta Marjan in Drago pripravljala vse potrebno za AKCIJO sem se jast spravil plezat v kamin ki je bil kar visok.No na vrhu kamina sem presenečeno videl dve čudni živalci ki jih poprej nisem videl še v nobeni jami do sedaj izgledali pa sta kot dve pijavki z rožičkoma.Ko sem to javil Dragotu in Marjanu sta mi takoj prinesla manjšo škatlico,da sem jo ujel in pospravil.Nato smo vsi veseli počasi zapustili jamo saj smo jo uspešno razširili in našli domnevno novo žival v jami.To žival je nato Drago takoj dostavil DR. Andrej Mihevcu na kar je rekel da bo odšla takoj v ANALIZO odvzem DNK in vse potrebno kar morajo izvesti za take živali.Rezultate nam bodo povedali ko bo to končano.
Dejan
26. 2. 2011
Habečkovo brezno
Sodelujoči: Dejan Novak,Marko Erker
V soboto okoli enajste ure sva se z Markotom pridružila ekipi ki je imela cilj potapljat se v sifonu na dnu jame.Potapljal se je Simon ki moram rečt da ima JAJCA saj se je potopil 110 metrov v globino.V vodi je bil štiri ure zato nas je kar močno prezeblo na čakanje ,da se je vrnil na površje.Ampak vsi smo bili na koncu veseli saj je bilo z njim vse OK in jamo je še poglobil od prejšnjega potopa.V jami smo bili okoli štirinajst ur.Iz jame smo prišli ob drugi uri zjutraj mokri in utrujeni od PRASICCCCC.
LP Dejan
Dejan
23. 2. 2011
Paradana
Sodelujoči: Marko Erker, Primož Gnezda, Marko Kavčič, Nadja Robič
Spet ena medklubska akcija - JDGV, JDL in JKŽ.
Kljub snegu (ali pa prav zaradi njega) smo se odpravili pogledat Paradano. Iskat sedimente za Nadjo.
Cesta je splužena do Male Lazne, tako da smo se pred spustom še prijetno sprehodili. Vsaj ni nam pa bilo treba pešačit čez Paradanastrasse :)
Ob prihodu do ledenega čepa sem bil prav presenečen, da je ledu tako malo - ko smo hodili v Paradano je bil cca. 2 m višje. Tudi Porton ni več vkovan v debel led, ampak je le še kup skal, prekrit s tanko plastjo ledu. Je pa za spremembo led v podoru proti Ladijskem kljunu, tako da smo nekaj štrika porabili še tam. Fantastični ledeni stalagmiti so tudi v rovu in dvorani pred Logaškim grabnom.
Marko
Foto >>

1 ... 4 5 6 7 8

Zadnje novice:

2. 6. 2018 - vaja civilne zaščite občine Logatec

Sodelovanje na vsakoletni vaji civilne zaščite občine Logatec
Več >>

3. 6. 2017 - vaja civilne zaščite občine Logatec

Vaja zaščite in reševanje Logatec 2017
Več >>

17. 5. 2017 - Logaške koliševke

vaja nove vrvne tehnike z uporabotirolske prečnice
Več >>

14. 8. 2016 - Odprava v Črno goro 2016

Odprava v Črno goro 2016
Več >>

17. 6. 2016 - Skednena jama-Advature race Slovenija 2016

Pomoč pri izvedbi tekme v Advanture race Slovenija 2016 ,pri izvedbi v Skedneni jami.
Več >>