13. 8. 2011
Paradana
Sodelujoči: Marko Erker, Marjan Šen
Tale ožina mi ni dala spati že od prvič, ko smo jo širili in ne dovolj razširili. Tudi drugi poskus širjenja tal ni bil uspešen. Tokrat sva ubrala drugo taktiko in zvišala strop. Po cca. 4 urah kopanja je tudi Marjan ugotovil, da gre že dovolj lepo skoz in da lahko štejeva akcijo za uspešno :)
Sproti sva izkoristila priložnost in opremila še 2 stopnji, ki smo se jih doslej lotevali brez vrvi.
Čas v jami: kar malo predolgih 12 ur.
Marko
30. 7. 2011
Paradana
Sodelujoči: Dejan Novak,Marjan Šen
Včeraj sva se na hitro odločila Marjan in jst da se odpraviva v Paradano postavit tabor na -580m(samo če bo Marjan pripravljen iti do tja in glej ga našga kuharja spustil se je celo do podna jame SVAKA ČAST TASTAR ti si kuharjem lohk za vzgled hehehehe,),od koder sva se spustila še do dna do meandra SAM,ki pa je bil neprehoden in v katerega močno piha tako da bodo akcije sledile in jama sigurno šiba naprej.Vjamo sva se odpravila okoli 7.00 ure zjutraj iz nje pa prišla ob 2.00 uri zjutraj.Marjan še enkrat svaka čast in vabljen že k naslednji akciji A NE hehehehe.
Dejan
Foto >>
29. 7. 2011
Paradana
Sodelujoči: Marko Erker, Primož Gnezda (JKŽ), Drago Korenč; Bojan Jereb, Marko Kavčič, Andrej Kristan, Marjan Rudolf (JDGV); Dejan Novak, Marjan Šen
Začelo se je v petek zjutraj, ko sva šla v jamo jaz in Primož. Sva morala potegnit se 100m kabla za vox, zamenjat vrv, malo razširit na -280. Pa še par sidrišč je bilo treba postavit vmes in na dnu. Seveda so akumulatorji kar prehitro pešali, tako da sva se mašine znebila že precej kmalu in si šla malo bolj prazna ogledat dno. Striček Sam je končno nehal samevat :)
Po večerji sva šibala ven in na -520 in -500 srečala ekipo iz Gorenje vasi. Smo malo poklepetali, razširili jebico na -500 in nadaljevali vsak v svojo smer. Eni gor, drugi pa dol.
Na poti nazaj nič pretresljivega, sva pa na vhodu srečala še bivak ekipo - Dejana in Marjana. Več o njuni akciji pa v svoji novički.
Po 20 urah Paradane bi se prilegel kak dan počitka, a je bilo treba že v soboto popoldne odhitet nazaj k Lukini jami. Tudi to je že svoja zgodba...
Marko
24. 7. 2011
Lukina jama
Sodelujoči: Marko Erker, Jure Tičar (JKB), še dobrih 30 drugih iz Hrvaške, Poljske, Slovaške, Slovenije, Srbije, UK in ZDA
Tale odprava se je začela precej klavrno, z močnimi nalivi. Še preden sva namreč uspela postavit šotor, je že lilo kot iz škafa. In takoj je bilo jasno, da z jamo še nekaj dni ne bo nič. Tako smo prva dva dni preždeli v koči in na morju, tretji dan pa uspeli obiskat Lukino jamo do ledenega čepa na -70m. Kljub temu, da je led višje, izgleda, da je jama spet odprta. Trojamo so isti dan opremili do -350m in prišli nazaj močno razočarani - meander na -200 je zalit z ledom (težji prehod je sicer odprt), v meandru na -350 pa je slap. Poljaki so zato obupali in odšli, midva sva se odločila vztrajat še kak dan.
Sreda je bila obetavnejša - preverili smo, da je na -200 dovolj prostora za jeklenke, meander na -350 pa se je že dobro odcedil.
Noč s srede na četrtek je spet prinesla ogromno dežja - akcije ne bo še najmanj do ponedeljka. Bil je idealen čas za pogledat Paradano :)
V petek je prišel klic, da se akcija začne že v nedeljo - en dan prej. Neprespan v soboto zletim do Jureta, na srečo on lahko pelje naprej. Na lokalni cesti pri Krasnem še nesreča - iskanje obvoza nama je na srečo olajšal domačin.
Nedelja zjutraj prinese še zadnje priprave, pakiranje osebne opreme in opoldne odhod v jamo. Na -350 so nas že čakale transportke z opremo za bivak, hrano itd., ki so jih not znosili med najino odsotnostjo. Tudi najin prijatelj kabel naju je že čakal dol. Vsak pograbi še 2 transportki in gasa proti bivaku na -980. Luka Mudronja in Marko Rakovac sta pred nama opremljala, midva sva sledila s telefonom. Ni ravno lahko postavljat kabla, če ne poznaš jame! Kaka nora brezna... Niti 1000+ lm točkaste lampe ne presvetlijo do dna (delno tudi zaradi megle). Na malo pred -700 presenečenje - kabla zmanjka, je pa na -750 nov. Smo se očitno narobe razumeli in bi bilo treba porabit še ves ostanek, ki je ležal na -350. Očitno je, da ga bo zmanjkalo še pred ciljem te etape. In ga tudi je, še prej kot pričakovano. Nekaj rezerve je bilo v bivaku, tako da je bilo treba pač dol in potem cca. 100 m nazaj gor. Potem se pa še baza dolgo ne oglasi! A zadeva sploh dela???
V ponedeljek hitro proti dnu. Na telefon se spet nihče ne oglaša :( Seveda opremljevalne ekipe nisva mogla dolgo sledit in sva šla s svojim tempom počasi dol. Spet nora brezna, nori meandri. Skoraj canyoning po jami. Na koncu pa slap in še eno brezno, ki mu meglica zastira dno. In spodaj lučka, ki se vrača gor. Še 100 m do dna. "Voda je previsoka, opremo je zalilo," pravi Luka. Oglasite se že na telefon! Počakava na ostala dva, potem opremiva še do dna in se vrneva. Z -1130 gledava lučko na vrhu brezna - "Pazi!" - in prileti kamenček. A prihaja kompozicija s potapljači? Si upava čez brezno do kabla in vprašat? Dajmo! Telefon čudežno dela, če kdo na drugi strani posluša. Potapljači naju bodo počakali in si bodo ravno malo odpočili, ko prideva gor. Akcija gre torej dalje. Drugo jutro se je izkazalo, da jim potopa ni uspelo niti začet, ker je voda odplaknila eno od jeklenk. Počakamo še vedno polne flaše, nafilamo vsak še eno transportko s smetmi, kovačijo,... in gremo ven. Madona so težke te prasice. Na -400 Luka sporoči veselo novico, da lahko flaše pustimo na -350 in nadaljujemo z eno samo transportko. Tam še pojemo in lahki kot ptički zletimo ven. Ob enih zjutraj smo po 13 urah zunaj. Sledi pa še najhujši del - spust do ceste po rosnih skalah in koreninah.
Sreda je čas za pakiranje in odhod domov...
Marko
Foto >>
16. 7. 2011
Paradana
Sodelujoči: Marko Erker, Primož Gnezda (JKŽ), Marko Kavčič(JDGV), Andrej Kristan (JDGV), Jasna Tavčar (JKŽ)
Dejan in Milan sta ravno priplezala ven, ko je prisla druga izmena. Z Andrejem in Markom smo šli popravljat za njima ;)
Kabel za vox smo napeljali do kuhinje na -570. No ja, Črni meander in ožina na -600 sta tudi morala nastradat. S poličke na -620 se že vidi do dna brezna, samo bo treba pot malenkost bolje opremit. Še enkrat gremo, pa bomo dejansko videli kaj nas čaka na naslednjem in dolgo pričakovanem delovišču.
Kot se za JKŽ spodobi, sta Jasna in Primož prišla malo bolj pozno in sta lahko samo pokondicirala do -505m. Naslednjič dobita se kako transportko }:-)
Akcije so vse daljše. Tokratna je trajala skoraj 18 ur, tako da je zunaj kar prijalo za par uric zapret oči.
Marko
15. 7. 2011
Paradana
Sodelujoči: Dejan Novak,Milan Merlak
No to pozno popoldne sva se Milan Merlak in moja malenkost odpravila v Paradano opremit še preostali del proti dnu jame .Jamo sva opremila v smeri Črnega meandra ki pa je podomače povedano ŽIVI F....K saj je res ozko in to tako da moraš opremo slačit če čež priti čez ožino v brezno,in zraven še malo ležati v vodi.V jamo sva odšla cerka ob 19.00 uri , vrnila pa sva se ob 9.00 uri drugo jutro.
Vse je šlo B.P. Še enkrat res svaka čast našemu Milanu BRAVO TASTAR.
LP Dejan
Dejan
Foto >>
10. 7. 2011
Paradana
Sodelujoči: Roman Bogataj (DZRJ Luka Čeč), Marko Erker, Primož Gnezda (JKŽ), Andrej Kristan (JDGV)
Ko nam je na prvi akciji tako dobro uspelo napredovat, smo se hitro odločili za naslednjo in še naslednjo.
Tako smo šli 6. 7. razširit ožini na -290m in -300m in dejansko opremit do -380. Pa še vrv za naslednjo akcijo smo tovorili s sabo. Akcija je seveda uspela, ožini pa še vedno nista "avtocesta".
Z Andrejem sva nato šla not še 10. in uspela opremit do -505m, kjer je (pričakovano) zmanjkalo vrvi. Pa še od daleč sva uspela pogledat nadaljevanje.
Obe akciji sta bili končani v okoli 10 urah.
Marko
3. 7. 2011
Paradana
Sodelujoči: Dejan Novak,Marko Erker,Milan Merlak
No po dolgem času smo se odpravili ponovno opremljat jamo Paradano v Trnovskem gozdu.Jamo smo opremili do globine 350m,kjer smo tudi ostali brez štrikov.V jamo smo odšli Marko ,Dejan in svaka čast Milanu.
V jamo naj bi odšli ponovno drugi teden ČE BO VSE OK. In bi blo fajn če se nam bi še kdo pridružil.V tej akciji pa bomo prišli do dna kjer naj bi tudi nadaljevali z raziskavami.
LP Dejan
Dejan
12. 4. 2011
Volčja jama
Sodelujoči: Štefan,Feri,Bojan,Viko
V petek prvega aprila ribiči odprejo lovno-ribiško sezono,Štefan,Feri,Bojan in moja malenkost se pa odpravimo visoko v Nanos,v Volčjo jamo.Vhod leži nekaj deset metrov nad mejo tisočih metrov.Po kar nekaj kilometrih gozdnih cest in križišč nas Bojan pripelje v bljižino vhoda.Z vso potrebno opremo za meritev in risanje načrtov se odpravimo v mrzlo jamo.Sama jama je podobna Paradani ,dolga je nekako 250 m,temperature so blizu ledišča in tudi sama zgradba rovov je podobna .Ker je v jami mraz ,smo brez straha ,da v jami spi medved,tako da se hitro spustimo po vhodnem pobočju do prve manjše ožine .Tu se del jame nadaljuje naravnost,konča se v ožini za katero se pride v brezno ,katerega pa smo obiskali pozneje vendar z drugega rova.V desnem rovu je nekaj ledenih sveč in stebrov,rov pa že omenjeno brezno ,v katerega se spusti Bojan,obide po desni strani in se nadaljuje skozi prekopano ožino v zaključno dvorano.V sami jami je bilo kar nekaj odkopavanj,meni je poznano da je v sedemsetih letih veliko raziskoval Inštitut za raziskavo krasa,veliko truda je vložil Alojz Vadnjal z izkopavanjem.Opazili smo kar nekaj posod za lovljenje manjših jamskih živali,kdo jih je nastavil pa nismo ugotovili.
V poznih večernih urah se vrnemo iz jame potem ko smo izmerili vse potrebno, vključno z jamo, da narišemo načrt,katerega kolikor mi je znano ni,oziroma je le skica.
Viko
Foto >>
4. 4. 2011
Paradana
Sodelujoči: Dejan Novak,Marko Erker,Nadja ???? JKŽelezničar
V soboto smo se odpravili v veliko ledenico Paradano v Trnovskem gozdu.Namen akcije je bil da smo odšli v jamo po neko zemljo za nadaljnjo analizo pri DIPLOMSKEM delo.V jami je bil kar mraz pa vendar ne tolikšen kot je že bil , saj se led kar vidno topi.
Ne bom več nalagal ampak si poglejte raje fotke
Čau Dejan
Dejan
Foto >>

1 ... 3 4 5 6 7

Zadnje novice:

2. 6. 2018 - vaja civilne zaščite občine Logatec

Sodelovanje na vsakoletni vaji civilne zaščite občine Logatec
Več >>

3. 6. 2017 - vaja civilne zaščite občine Logatec

Vaja zaščite in reševanje Logatec 2017
Več >>

17. 5. 2017 - Logaške koliševke

vaja nove vrvne tehnike z uporabotirolske prečnice
Več >>

14. 8. 2016 - Odprava v Črno goro 2016

Odprava v Črno goro 2016
Več >>

17. 6. 2016 - Skednena jama-Advature race Slovenija 2016

Pomoč pri izvedbi tekme v Advanture race Slovenija 2016 ,pri izvedbi v Skedneni jami.
Več >>